. .

" Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko. "

Albert Einstein

Shiroabhyanga - masaż głowy 

odnowa emocjonalno-mentalna

uwalnia od napięć i stresu

promocyjne wakacje z aromaterapią

zabieg RainDrop Technique®

 

 

olejek kokosowy

z natury chłodzący

idealny przed i po kąpielach słonecznych

Aromaterapia - olejki terapeutyczne Young-Living ®

   Basil - Bazylia

 

Bazylia pospolita (Ocymus basilicum)

 Pochodzi od greckiego słowa basileum ( król ). Roślina ta była wysoko ceniona i być może dlatego uznano ją za „króla roślin”, olejek z bazylii stanowił natomiast jeden ze składników święconego oleju, którym namaszczano kró­lów.

Olejek aromatyczny z bazylii jest żółtawy, a jego aktywne czynniki zawierają metylokawikol (od czterdziestu do pięćdziesięciu procent) oraz linalol, cyneol, eugenol, pinen i kamforę.

Działanie: bazylia jest co prawda tonizującym i stymulującym olejkiem, ale używana w nadmiarze powoduje zupełnie odwrotne efekty. 

Zastosowanie: bazylia jest doskonałym środkiem na wszelkie dolegliwości związane z głową. Bazylia działa rozjaśniająco na umysł, jest więc dobra przy przemęczeniu psychicznym. Naprawdę jest olejkiem „podnoszącym na duchu” (jeden z pierw­szych zielarzy powiedział o niej, że „przegania z serca melan­cholię”). Najpowszechniej używa się bazylii przy wszelkiego rodzaju dolegliwościach związanych z układem oddechowym, łącznie z za­paleniem oskrzeli , płuc i kokluszem oraz stanami gorączkowymi. Działa również przeciwskurczowo — stąd jej zastosowanie przy trudno­ściach trawiennych. Może także służyć do delikatnego masażu brzucha przy skąpych, lecz bolesnych miesiączkach.

Ciekawostki: bazylii używano od czasów starożytnych jako środka leczą­cego infekcje dróg oddechowych, niestrawność i żółtaczkę. Nie­którzy autorzy uważają ją za afrodyzjak.

Pochodzenie: choć roślinę tę spotyka się w basenie Morza Śródziemnego i wielu innych częściach Europy, to wywodzi się ona jednak z Azji, gdzie ma (szczególnie w Indiach) swoją długą historię jako ziele lecznicze. Firma Young Living hoduje Bazylię na swojej farmie w Hiszpanii.

 

  Cypress - Cyprys

 

Cyprys wiecznie zielony (Cupressus serpennvirens)

Olejek cyprysowy jest bezbarwny lub żółtawy, ma przyjemny, dymny, żywiczny, przypominający terpentynę zapach, ale nie tak silny jak olejek jałowcowy. 

Działanie: silne działanie antyseptyczne, ściągające. Pomocny w leczeniu stanów, w których występuje w organizmie nadmiar płynów — od obrzęków, nietrzymania moczu i nadmiernej potliwości, do krwawienia dziąseł i obfitych menstruacji. Jest jednym z olejków najsilniej wspomagających system krążenia. Olejek cyprysowy ma także działanie rozkurczowe i dlatego nadaje się do leczenia astmy.

Zastosowanie: jest bardzo przydatny jako środek do pielęgnacji cery tłustej i nazbyt uwodnionej. 

Ciekawostki: jego Aromat łagodzi poczucie straty i tworzy świadomość bezpieczeństwa i ugruntowania. Pomaga także uleczyć emocjonalną traumę.

Pochodzenie: część basenu Morza Śródziemnego (Libia, Cypr, Izrael, Jordania, Iran, Liban, Syria, Turcja).

 

 Oregano

 

Lebiodka Pospolita (Origanum Compactum) 

Olejek ten w czystej postaci jest wcierany w w naszej indiańskiej terapii RainDrop w stopy i wzdłuż kręgosłupa.

Działanie: potęzny czynnik anty infekcyjny - drogi oddechowe, jelita, genitalia, nerwy, krew, limfa, z ogromnym spektrum działania przeciwko bakteriom mykobakteriom, grzybom, wirusom i pasożytom.
Olejek ten jest ogólnie wzmacniający i stymulujący system immunologiczny. Doskonale działa przeciw Helicobacter Pylori jak również przeciw tak potężnej bakterii jak Staphylococcus aureus i Escherichia coli. Udowodniono, że olejek z oregano zabija wszystkie trzy wspomniane rodzaje bakterii.

Zastosowanie: wszelkie infekcje systemu oddechowego, problemy trawienne, zbalansowanie metabolizmu, wirusowe i bakteryjne zapalenie płuc, problemy z systemem oddechowym. Wzmacnia centra witalne. Astma, Bronchit (chroniczny), choroby umysłowe, gruźlica płuc, reumatyzm (chroniczny), koklusz.

Ciekawostki: zapach olejku oregano tworzy wszechogarniające poczucie spokoju i bezpieczeństwa.

Pochodzenie: jest to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Utah, Turcja, Francja.

 

 Peppermint - Mięta pieprzowa

 

Mięta pieprzowa / lekarska (Mentha Piperita)

Olejek polepsza proces trawienia i przyswajania składników odżywczych przez organizm. Wpływ mięty pieprzowej na pracę wątroby oraz układ oddechowy badał doktor medycyny Jean Valnet. Również inni naukowcy zajmowali się oddziaływaniem mięty podczas jej inhalacji na niezależne od siebie poczucie smaku oraz węchu. Dr William N. Dember z Uniwersytetu w Cincinnati badał wpływ mięty pieprzowej na zwiększenie koncentracji oraz lepszej jakości procesu myślenia.
Doktor medycyny Alan Hirsch badał miętę pod kątem bezpośredniego jej oddziaływania na tę część mózgu, która odpowiada za powstawanie uczucia sytości po obfitym posiłku.

Działanie: odświeżające, regenerujące, łagodzące ból, wznieca koncentrację i pamięć, dodaje wigoru.

Zastosowanie: jest jednym z najstarszych i najbardziej uznanych ziół stosowanych na łagodzenie i wspomaganie układu trawiennego (zgaga, niestrawność, biegunka, mdłości, zatrucia pokarmowe), poprawia procesy metabolizmu. Olejek ten jest również pomocny przy artretyzmie, depresji, kłopotach skórnych (egzema, łuszczyca), bólach głowy, pokrzywce, podrażnieniach. Astma, bronchit, problemy z układem pokarmowym, zgaga, hemoroidy, problemy z przemianą materii, gorączka, ataki gorąca, nieregularna miesiączka, bóle głowy, problemy z nadwagą. Stosuje się przy hamowaniu wzrostu guzów i nacieków nowotworowych, infekcji układu oddechowego, swędzeniu skóry, zapaleniu gardła oraz przy żylakach. Używa się go również w celu regeneracji systemu nerwowego, przy reumatyzmie, łagodzeniu bólu zęba, oraz otwarciu lub podniesieniu czułości zmysłów.

 Ciekawostki: aromat mięty oczyszcza i stymuluje świadome myślenie.

Pochodzenie: Ameryka Północna

 

 Thyme - Tymianek

 

Macierzanka tymianek (Thymus Vulgaris)

O olejku tym wzmiankuje się w jednym z najstarszych znanych zapisów medycznych. Papirus z Eber (datowany na Xvi w przed Chrystusem) ze starożytnego Egiptu wymienia 877 receptur, przepisów oraz zaleceń użycia olejku z Tymianku. Egipcjanie używali tego oleju do balsamowania zwłok faraonów.

Działanie: przeciwdziała procesom starzenia, w niezwykle silny sposób zabija mikroby, jest anty grzybiczy, antywirusowy i antypasożytniczy, aseptyczny. Jest bogaty w fenylopropanoidy. Zawiera tymol. Wzmacnia system odpornościowy. Silnie odmładza organy wewnętrzne.

Zastosowanie: wszelkie choroby infekcyjne,np. bóle gardła, sercowo – naczyniowe, choroba Alzheimera, zapalenie wątroby. Olejek ten jest używany do zwalczania bakterii wywołujących wąglika (anthrax), chroni wątrobę.

Ciekawostki: sama jego nazwa oznacza, dzielny i bohaterski tak więc nawet legiony rzymskie używały go aby wzmocnić odwagę w czasie słynnych kampanii rzymskich, jego zapach jest niezwykle dobroczynny dla wszystkich zmęczonych czy też wyczerpanych choroba. Pozwala im przezwyciężyć to zmęczenie, wyczerpanie i osłabienie.

Pochodzenie: USA - Utah i Idaho, Francja.

 

 Valor - kompozycja

 

Drzewo różane (Aniba Rosaedora), Wrotycz błękitny (Tanacetum Annuum), Aromatyczne kadzidło (Bosswellia Carteri), Świerk (Picea Mariana)

 Pomaga zrównoważyć ciało energetyczne na wszystkich jego poziomach. Dodaje poczucia odwagi, zaufania do samego siebie, wiary we własne siły, samoakceptacji oraz szacunku do samego siebie. Pomaga naszemu organizmowi odnaleźć właściwą, najlepszą dla niego harmonię, homeostazę, zrównoważenie psychosomatyczne dając ulgę od bólu na obu poziomach psychicznym i fizycznym. To także chiropraktyk w butelce – genialny, wspaniały uzdrowiciel nie tylko kręgosłupa, ale i całego systemu szkieletowo-kostnego.

Działanie: odżywcze, równoważące, łagodzące, kojące.

Zastosowanie: drzewo różane jest łagodzące i odżywcze dla skóry. Olejek ten jest także uspokajający, kojący, nadający elastyczność skórze, wspomagający proces samooczyszczania skóry, uwalniający od różnych podrażnień, problemów oraz infekcji grzybiczych. Drzewo różane jest anty infekcyjne, antybakteryjne, anty grzybicze i antywirusowe. 

Wrotycz błękitny pomaga oczyszczać wątrobę, działa kojąco na system limfatyczny pomagając pokonać złość i negatywne emocje, wprowadzając poczucie samokontroli. Działa anty histaminowo, anty gorączkowo, stymuluje grasicę, redukując zapalenia skóry, artretyzm, ischias, gruźlicę i alergie.

Olej z aromatycznego kadzidła uważany jest za święty namaszczający olej, na Środkowym Wschodzie był używany w ceremoniach religijnych od tysięcy lat. Polepsza pracę naszego mózgu, pomaga przezwyciężyć presje różnych przykrych sytuacji, stres i rozpacz. Używany jest od dawna w europejskiej medycynie do zwalczania depresji.

Świerk pomaga otworzyć i uwolnić emocjonalne blokady, przynosząc poczucie równowagi i ugruntowania. Olejek ten przeciwdziała infekcjom, rozwojowi zarazków i gorączce. Tradycyjne świerk uważany był za olejek pozwalający zmienić poczucie świadomości, z poczucia ubóstwa na poczucie dobrobytu.

Ciekawostki: Olejki zawarte w  tej kompozycji pozwalają fizycznemu i duchowemu ciału przezwyciężyć  lęk, bojaźń,  przestrach , trwogę, obawy  i  przeciwstawić się napotkanym trudnościom , niepowodzeniom,  przeciwnościom losu, nieszczęściom i niedolom. Valor pomaga budować odwagę, poczucie zaufania i  wysokie poczucie własnej wartości.

Pochodzenie: Brazylia, Kanada, Idaho, Washington, Somalia.

 

 Wintergreen - Zieleń zimowa

 

Golteria rozesłana (Gaultheria Procumbens)

Już dawno temu Indianie rozgryzali I żuli liście Zimowej Zieleni aby pogłębić oddech, wzmocnić pojemność płuc zwłaszcza kiedy musieli biec długi czas lub wykonywać ciężką I trudna prace. Osadnicy we wczesnym okresie podbijania I kolonizowania Ameryki dawali swoim dzieciom liście wintergreen do żucia przez wszystkie tygodnie wiosny aby zapobiec psuciu się i wypadaniu zębów. Liście tej rośliny były także używane jako doskonale i zdrowe zastępstwo czarnej herbaty w całym okresie rewolucyjnych wojen.

Działanie: antyspazmatyczne, antyzapalne, stymuluje wątrobę.

Zastosowanie: artretyzm, reumatyzm, zapalenia, bóle mięsni i ścięgien (nadwyrężenia), nadciśnienie, drętwienie. Olejek ten jest doskonały na cysty, trądzik, pryszcze, zapalenia pęcherza, DNA (artretyzm, podagrę), kamienie żółciowe, obrzęki, osteoporozę, schorzenia skory, wrzody, rozstrój i dolegliwości systemu moczowego. Olejek z tej rośliny zawiera aktywny składnik podobny do kortyzonu I jest niezwykle zbawienny dla: kości, mięsni, muskułów I doskonale pomaga przy wszelkich bólach stawów szybko usuwa ból.

Ciekawostki: aromat stymuluje, podwyższa i powiększa świadomość na wszystkich poziomach systemu zmysłów.

Pochodzenie: Chiny

Olej amla

Pozyskiwany jest z owoców drzewa Phyllanthus emlica, potocznie zwanego amlaką, anolą, amliką lub najcześciej amlą. Owoce, z których pozyskiwany jest olej, to żółte trójdzielne torebki z kwaśnym miąższem, podobne nieco do europejskiego agrestu, stąd z pewnością angielska nazwa amnli: Indian gooseberry.
Od wieków stosowane w tradycyjnej medycynie hinduskiej (ajurwedzie). Owoce amli wykazują działanie antywirusowe, antybakteryjne, działa przeciwzapalnie. Jest niezastąpiony przy skórze suchej (łupież, egzema), czy przy wypadających włosach.
Przeznaczony jest do włosów każdego koloru. Olej wnikając do wnętrza włosa odżywia go od środka, sprawia, że włosy stają się mocne, sprężyste, błyszczące, czyli po prostu zdrowe.
Działanie: odżywcze, natłuszczające skórę, cebulki oraz całe włosy. Pozostawia na długo świeży, delikatny, orientalny zapach.
Zastosowanie: skóra głowy oraz włosy, skóra sucha, napięte mięśnie oraz skóra głowy, włosy suche, łamliwe, rozdwojone, bez blasku.
Ciekawostki: powszechnie stosowany w Indiach, dzięki czemu hinduski mają piękne połyskujące, zdrowe włosy
Pochodzenie: Azja (Indochiny, Malezja, Półwysep Indyjski, Chiny)

Olej z miąższu kokosa

Inaczej zwany masłem kokosowym, otrzymywany jest przez tłoczenie i rozgrzanie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera).
Najczęściej spotykany jako rafinowany, odkwaszany i wybielany, praktycznie bezwonny.
Co prawda bardzo rzadko występujący w sprzedaży, ale stosowany przy wszystkich naszych masażach - tłoczony na zimno, najbardziej wartościowy, zawierający wszystkie wartości odżywcze oraz wspaniały kokosowy zapach.
W temperaturze poniżej 25 °C nabiera wyglądu przypominając ścięty biały tłuszcz. W postaci płynnej przybiera jasno słomkowy kolor.
Działanie: chłodzące, uspokajające, orzeźwiające.
Zastosowanie: skóra sucha, pękająca, uszkodzona przez słońce, dojrzała, włosy suche i zniszczone.
Ciekawostki: idealny do i po kąpielach słonecznych.
Pochodzenie: Indonezja, Filipiny, Indie.

Olej ze słodkich migdałów

Olej zimnotłoczony i nierafinowany. Otrzymywany jest z nasion owoców drzewa migdałowego – odmiany słodkiej. Ma on bursztynowy kolor oraz lekki charakterystyczny zapach. W temperaturze pokojowej jest ciekły. Olej ze słodkich migdałów zawiera kwas oleinowy, linolowy oraz witaminy: A, B1, B2, B6, D i E.
Działanie: lekki., łatwo wchłaniany prze skórę, wygładza i nawilża skórę.
Zastosowanie: wszystkie rodzaje skóry, a w szczególności skóra sucha, wrażliwa, przy leczeniu egzemy, łuszczycy, skóry suchej, swędzącej i podrażnionej.
Ciekawostki: idealny dla noworodków, niemowląt, dzieci.
Pochodzenie: pierwotnie Azja Centralna, rejon Morza Śródziemnomorskiego, obecnie uprawiany w dużych ilościach w Hiszpanii, Francji, we Włoszech, Grecji oraz w Kalifornii.

Olej palmowy

Podobnie jak kokosowy jest jednym z najbardziej popularnych olejów roślinnych na świecie. Otrzymywany przez tłoczenie na zimno nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego (Elaeis Guineensis). Nasiona są bardzo twarde, co utrudnia pozyskiwanie z nich oleju. Najpierw są one suszone, później mielone i na końcu wytłaczany jest z nich olej. Jest to olej wyjątkowo bogaty w wysoką zawartość karotenu, stąd jego piękna złoto-pomarańczowa barwa.
W temperaturze pokojowej ma postać gęstego, miękkiego masła o neutralnym, lekkim zapachu. Ma właściwości nawilżające, oraz wygładzające, odżywia skórę bardzo suchą, dojrzałą i popękaną. Polecany jest do każdego rodzaju skóry, zwłaszcza z tendencjami do przesuszenia. Doskonale natłuszcza i uelastycznia. Działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, łagodząco, przyśpiesza regenerację tkanek.
Prócz wysokiego stężenia betakarotenu, zawiera również koenzym Q10, wit. A i E
Masaż z zastosowaniem tego oleju dostarczy skórze wiele wspaniałych korzyści pielęgnacyjno - relaksujących.
Działanie: natłuszcza, nawilża, uelastycznia, wygładza, opóźnia proces starzenia - antyoksytacyjne.
Zastosowanie: skóra bardzo sucha, popękana, dojrzała.
Ciekawostki: znany z powodu zastosowania do produkcji luksusowych mydeł. Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne, stosowany jest w medycynie na obrażenia skóry przyspieszając gojenie ran.
Pochodzenie: Sri Lanka.

Olej sezamowy

Otrzymywany przez tłoczenie na zimno nasion sezamowych (Sesamum Indicum). Ma jasno- po ciemnożółty do brązowego kolor i lekko orzechowy łagodny piękny zapach oraz wspaniały smak. Odmiana stosowana w przemyśle spożywczym ma ciemno brązowy kolor i mocny aromat. Posiada naturalny współczynnik ochrony przed słońcem 3-4, stąd używany jest w kosmetykach przeciwsłonecznych.
Działanie: rozgrzewające, oczyszczające, reguluje pracę gruczołów łojowych.
Zastosowanie: skóra sucha, zimna, źle ukrwiona, wrażliwa, mieszana, dojrzała.
Ciekawostki: wg Ajurwedy masaż całego ciała (Abhyanga) ciepłym olejem sezamowym oczyszcza organizm z toksyn oraz nadaje skórze blask i jedwabistą gładkość.
Pochodzenie: Południowo - Wschodnia Azja, Indie, Chiny, Środkowa Afryka, Egipt.